Jenny Warsen

Veckomatsedel

Jenny Warsen

Sådär nu hade jag några minuter att sätta mej framför datorn, vi städar och donar för vi får lite finbesök snart på lunch.Och nu var det då åter igen dags för tips på en veckomatsedel.

Måndag  : Falsk fläskfile

Till en falsk fläskfile behöver du :
600 gram blandfärs
2 msk med aromat

Till såsen :
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar

Serveras med kokt potatis

Gör så här

Blanda och rulla ut på plastfolie till en file, frys in i cirka två timmar.
Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, smör stek dem  klara i en pannan och lägg i en ugnssäkerform.Värm upp alla ingredienser till såsen i samma panna som du stekte köttbitarna. Och låt sjuda upp i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10 minuter en kvart. Servera med kokt potatis och en god sallad.

Tisdag : Lax med romsås

IMG_7928-1

Det här behöver du till 4 personer:
Kokt potatis
4 portionsbitar lax
smör
salt + citronpeppar

 Toppa med färsk dill & citron

Romsåsen :

4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt

Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt. Skala och koka potatisen.
Smörstek laxen och salta ,  peppra och bryn den tills den är genomstekt.
Klart att serveras.


 Onsdag : Pasta med ost- och skinksås

IMG_4160

Det här behöver du :
400 gram kassler
1 finhackad gullök
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
2 dl riven ost
1/2 dl grädde
3 msk chilisås – eller mer om du vill ha lite sting

salt och peppar

Tillbehör : kokta gröna ärtor

Gör så här :
Strimla kassler tunt, värm upp en gryta / stekpanna med smör. Fräs löken glansig och rör ner kasslern.  Låt det bara få lite färg, sedan rör du ner mjölk, grädde, chilisås. Låt sjuda upp och vispa ner redningen ( vispad mjöl med 1/2 dl vatten ) låt sjuda medan du kokar pastan. Smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan och rör ner osten.

Klart att ätas.

Torsdag : Fisksoppa med aioli

IMG_0316

Till 3- 4 personer

500 gram nyskalade räkor
( spara räkrenset)
olivolja
4  portionsbitar lax
400 gram torsk
1 gul lök

2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
5 dl grädde
2 msk tomatpure
1 1/2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt och cayennepeppar

Till garnering: Ett knippe färsk dill

Aioli :
2 äggulor
2 – 2 1/2  dl neutral olja ( Rapsolja)
2 vitlöksklyftor
1 msk vit vinsvinäger
1 kryddmått salt

Gör så här:
Knäck äggen och lägg gulorna i en skål, pressan ner vitlöken, blanda i vit vinsvinägern och saltet. Vispa med vispen och droppa sakta / lite i taget ner olja bland äggsmeten.Vispa hela tiden, för att den inte ska skära sig. Ställ den kallt i tio minuter innan servering.

Gör så här:
Skala räkorna ( spara renset)Värm upp en panna/ kastrull finhacka löken och vänd ner i pannan , pressa ner vitlöken.Fräs dem mjuka, och rör ner tomatpure och vänd ner räkrenset. Fräs runt utan att bränna skalen lite hastigt, häll sedan ner vattnet. Och låt sjuda i 15 minuter,medan du skär fisken i lagom stora bitar.Sila sedan bort skalen från fonden – ett par gånger. Så att alla skal och rens är borta.Ställ på spisen igen.

IMG_0301

Häll i grädden och låt sjuda upp. När det börjat koka så vänder du ner fiskbitarna. Låt sjuda upp och koka i 7 – 10 minuter  beroende på hur stora bitar du gjort.Häll ner vitvinsvinägern under omrörning, smaka av med salt och lite cayennepeppar.Precis innan servering , vänd ner räkorna – de ska bara bli genomvarma inte koka.

Klart att serveras

Fredag :  Kyckling med potatis- och palsternackspure

Det här behöver du till 4- 5 personer :
1 kilo med potatis (mjölig ) & palsternacka – hälften / hälften
2 dl uppvärmd grädde / mjölk
2 msk smör
1 tsk salt

4-5 kycklingfiler
smör
salt och peppar

Rödvinssky :
Smör
2 scharlottenlökar
1 dl vatten
3 dl rödvin
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 /2 tsk timjan
1 msk tomatpure
salt o vitpeppar
ev . majzena

Serveras med kokt sparris och lite hackad salladslök

Gör så här :
Börja med såsen- se längst ner i receptet. Skala palsternacka och potatis, koka upp i lättsaltat vatten.  Under tiden  steker du kycklingen, i mycket smör- salta och peppra.
När potatisen är mjuk häller du ut vattnet, salta och mosa potatisen med elvisp och vänd ner den uppvärmda grädden i potatisen och rör om tills du fått en fin pure.
Så här gör du såsen :

Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

När kycklingen är genomstekt så är det klart att läggas upp på tallriken.
Smaklig måltid!

 Hoppas ni hittar lite inspiration till kommande matvecka :-D